A CMS, WCMS honlapkészítés előnyei, hátrányai.

Avagy, miért van ennyi borzalmas és sablonos weboldal, amikor lehet szép is?

Az utóbbi időben nagyon sok régi weboldal átalakításával kapcsolatban kérnek tőlünk segítséget. Ezek szinte minden esetben 2-3 éves, valamilyen CMS motorra összebarkácsolt honlapok, melyek sem a mai technológiai igényeknek, sem pedig a web-ergonómia szabályainak nem felelnek meg. És az esetek erős többségben vállalhatatlan arculattal és sablon megjelenéssel bírnak.

Az átalakítás során mi a honlap tulajdonosával végigvesszük a fontos pontokat, az egyedi arculat közös kialakításától kezdve, a felhasználóbarát menü-rendszer kialakításán át, egészen a keresőoptimalizálás és a honlap fenntartás fontos lépéseinek betartásáig. A végén a visszajelzés mindig pozitív, és szinte minden alkalommal azzal zárul, „a régire sokkal többet költöttek, senki nem vezette végig őket a fontos szabályokon és az arculatba is komoly kompromisszumot kellett kötniük”.

Mi is ez a CMS vagyis inkább WCMS?

A CMS kifejezés egy tartalomkezelő rendszert takar, (Content Management System). A WCMS azon webes tartalomkezelő rendszerek csoportja, melyek leegyszerűsítik a weblapkészítést, többek között úgy, hogy egy adott honlap elkészítése és folyamatos tartalmi feltöltése nem igényel semmilyen technikai tudást. A honlap tulajdonosa mindent maga is el tud intézni.

És ez az előnye egyben a hátránya is. Egy átlagos vállalkozás vezetője a saját szakmájához ugyan tökéletesen ért, de:

 •  nem ismeri a jelenlegi webdesign trendeket;
 •  a saját ízlését próbálja követni, pedig a honlapot a potenciális célcsoport ízlése szerint kell készíteni;
 •  nem tudja a web-ergonomia szabályait, pedig a jó menürendszer és a honlap felépítéséhez ez elengedhetetlen;
 • nem tud figyelni a mobil eszközökre;
 •  a szövegezés és a tartalom elkészítésénél a saját szakmaiságát veszi alapul, pedig a honlapot a látogatók számára kell összeállítania.

Ezekből adódik, hogy a kész weboldal a „működik, oszt jól van” kategóriában kerül fel az internetre. Az interneten naponta találkozhatunk rettenetesen kinéző, sablonos oldalakkal. Gyakran látunk olvashatatlan szövegeket a rosszul megválasztott betűnagyság vagy szín miatt. Sokszor egy telefonszámot percekig kell keresni, mert nem megfelelő helyre tették.

A honlapunk egy kirakata az üzletünknek. Ha az rendetlen, csúnya vagy áttekinthetetlen, az emberek nem jönnek be az üzletbe. Pedig ugyanannyi befektetett munkával és egy kis segítséggel simán összerakható egy remek CMS honlap, amely utána sokkal sikeresebben működik, és több pénzt hoz a vállalkozásnak.  Erre is van megoldás.

Nézzük meg, hogy működik a CMS rendszer.

A telepítés után kapsz egy bejelentkező felületet és ott magad hozhatsz létre oldalakat, menüpontokat és dobozokat. Létrehozhatsz, módosíthatsz vagy törölhetsz tartalmakat.

A WCMS rendszerekből számtalan nyílt forráskódú is létezik, (WordPress, Joomla, Drupal, stb.), de sok honlapkészítő cég saját CMS rendszert fejleszt vagy egy ingyenes rendszert ad némi átalakítás után.

Zárt, egyedi WCMS rendszer a honlapkészítőtől:

Ez kényelmes nekik, mert a saját fejlesztésű moduljaikkal pillanatok alatt felépíthetnek egy honlapot, az arculatot és tartalmi feltöltést pedig a honlap tulajdonosa végezheti el. Tehát a honlapok könnyen és gyorsan eladhatóak.

Általában nagyon korrektül megírt keretprogramot kapunk, kiforrott weboldalt és jó kezelőfelületet. Néha remek extrákat és nagy arányban szimpatikus ügyfélszolgálati segítséget.

Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha valamilyen speciális igény miatt fontos a zárt rendszer, például különleges webshop alkalmazás vagy speciális adatbázis. Választható akkor is, ha egyáltalán nem fontos számodra a különleges egyedi arculat és a nem akarsz foglalkozni megjelenéssel.

Hátrányai:

 • A szolgáltatók általában a honlap tárhellyel együtt adják, vagy komplex csomagban kapod. A jövőben tehát nehezen térhetsz át másra, pontosabban nehezen szánod majd rá magad. Egyszerűen a rendszer korlátai közé szorulunk, elvárásainkat a lehetőségekhez igazítjuk.
 • Általában ezeket a zárt WCMS rendszereket programozók készítik, ezért főképp a funkcionalitásra koncentrálnak. Gyakran hiányzik az igazán egyedi design lehetősége. Az itt készült weboldalak sablonszerűek, minimális testreszabhatósággal.
 • Mivel a keretrendszer átadása után a felhasználót kvázi „magára hagyják”, a honlap készítésekor nincs, aki segítene a jó design kialakításában és a felhasználóbarát tartalom felépítésében.
 • Gyakran a rendszer frissítését sem tudja elvégezni a felhasználó, a honlap biztonsága veszélybe kerül. (Az idei év egyik legnagyobb problémája a Joomla 3.x verziójának feltörése volt. Nagyon sok magyar weboldal fut még ezen az elavult verzión és ezek mind áldozatul esnek. A honlap fertőzése után spamek és egyéb kártevők százezreit küldi szét az interneten, ezzel lebénítva a szerver működését. Sajnos ezzel elérhetetlenné teszik az ugyanazon a szerveren lévő akár több száz másik honlapot is.)

Nyílt forráskódú CMS rendszerek:

Itt egy kicsivel jobb a helyzet a design terén és legalább ingyen van.

A WordPress, Joomla vagy Drupal alapokra nagyon sok egyedi témasablonok található az interneten és ezeket még tovább finomítva egészen egyedi és dögös weboldal arculatot lehet kialakítani. Ugyanis itt egészen komolyan bele lehet nyúlni a kódba és az összes design elemet lehetséges módosítani.

Számtalan modul található hozzájuk, melyek beintegrálása pár gombnyomás. Pillanatok alatt egyedi funkciók indíthatóak el.

Hátrányai:

 • Ezt is „el lehet rontani”. Itt is érdemes kikérni szakember véleményét, mert az arculat sablonos lesz és a tartalmi felépítést ugyanúgy el lehet rontani. Kellhet segítség a felhasználó- és Googlebarát honlap kialakításához.
 • Mivel sokkal szabadabban módosítható, bizony, itt már a beállításnál és a testre szabásnál kellhet egy kis számítástechnikai tudás. Nem vészes, de kellhet.

A CMS honlap is lehet jó:

Sokan úgy gondolják, hogy „minek fizessek tízezreket egy honlapért, majd megcsinálom magamnak ingyenesen”. Igen, ez egy megoldás lehet. De nézz körül az interneten és nézd meg, hogy hány önmagát komolynak gondoló cég honlapja néz ki vállalhatatlanul. Szerinted ezek jól működnek? Te is ilyet akarsz?

Persze, nem szabad az egész honlapkészítést túlmisztifikálni, mert erre is van példa. Ma már bárki készíthet ingyenes eszközzel egy sablon honlapot. De ahhoz, hogy az egyedi arculattal és tökéletes működéssel rendelkezzen, tehát pénzt hozzon, kicsit több kell. Lehet napokig keresni az információkat a legújabb technológiákról, a design trendekről, a web-ergonómiáról vagy a SEO szabályokról. Vagy keresni valakit, aki ezt korrekt áron készen szállítja és segít neked.

Mi akkor a jó megoldás, ha olyan honlapot szeretnél, amit később magad is tudosz tartalommal feltölteni?

Válassz olyan honlapkészítő csapatot, aki a WCMS rendszert tökéletesen elkészíti neked, segít a korrekt feltöltésben és üzemeltetésben, valamint elvégzi a szükséges frissítéseket.

Mi, lelkiismeretes honlapkészítő csapatként, segítünk az alábbiakban:

 • Ingyenesen megtervezzük a honlap arculatot, melyet aztán a felhasználó elvárásai és extra kívánságai szerint csiszolunk tökéletesre.
 • Kialakítjuk a teljesen testre szabott arculatot és webdesign -t. Korrekt betűtípusok, egységes színvilág, szép arányok.
 • Elkészítjük a kellő mennyiségű és minőségű grafikát. Céglogó, dekorációs kép, reklámgrafika vagy mozgó fejléc.
 • Segítünk kialakítani a felhasználóbarát felépítést. Jól használható menürendszer, korrekt oldalsorrend és különleges dobozok.
 • Megoldjuk, hogy a honlap mobil eszközön és tableten is működjön.
 • Beintegráljuk az összes szükséges funkciót és közösségi oldalt.
 • Egy ingyenes oktatással bemutatjuk a tartalmak feltöltésének módját.
 • Feltelepítünk egy SEO (keresőoptimalizáló) eszközt, ami a jövőben minden új tartalomnál segít majd a tökéletes szöveg elkészítésében.
 • Kérésre segítünk az üzemeltetésben, hogy a felhasználónak tényleg csak azzal kelljen törődnie, ami a honlap szakmaiságához kell.

Megbízható és korrekt partnered leszünk. Próbálj ki minket!

AZONNALI ÜZENETKÜLDÉS ÉS KAPCSOLAT