Domain és tárhely regisztráció tapasztalatok

Az utóbbi időben a honlap-felújítás és korszerűsítés feladatok adják a legtöbb elfoglaltságot nekünk. Ezzel kapcsolatban viszont gyakran találkozunk olyan problémával, hogy az adott domain és a honlaphoz tartozó tárhely adminisztrációja problémába ütközik.
Amikor eljutunk oda, hogy egy új weboldalt tennénk a régi helyére és elérkezik a pillanat, hogy kellenek az FTP adatok vagy bármi beállítás, sokszor a honlap tulajdonosok nem tudnak lépni az ügyben.

Gyakori problémák:

Az egész regisztrációt még annak idején egy ismerősöm intézte, én nem is tudom, hogy hol. Nem is tudom, hogy kinek a nevén van, de azzal az ismerőssel régen nem tartom már a kapcsolatot.

Domain nevet az interneten regisztráltam egy külföldi cégnél, mert ott olcsó volt. A tárhelyet meg a szomszéd Zsuzsika férje intézte, mert neki van valami szervere.”

Már nem vagyok jóba a régi üzlettársammal, az egészet valami haverja intézte. Megpróbáltam felhívni, de már ő sem emlékszik és nem is akar ezzel foglalkozni.

Ezeket a problémákat meg lehet előzni.

Legfontosabb szabályok:

  • A domain és a tárhely tulajdonjoga mindig legyen a tiéd. Ha nem akarsz vele foglalkozni, kérj segítséget az ügyintézésre, de a szerződést te írd alá, a domain és a tárhely legyen a neveden.
  • A domain lehetőleg ugyanannál a cégnél legyen beregisztrálva, mint aki a tárhelyet szolgáltatja. Ez a későbbi ügyintézésnél, a különböző szerverbeállításoknál vagy átirányításoknál nagyban megkönnyíti majd a dolgokat.
  • Lehetőség szerint magyar szolgáltatót válassz. Sokkal könnyebb a problémák megoldása és gördülékenyebb az ügymenet.
  • Nem biztos, hogy az olcsó a jó. Egy korrekt tárhelyet, domain névvel és email címekkel már 20 000 Ft + ÁFA / év költségért regisztráltathatsz. Ez nem nagy költség, ha cserébe korrekt szolgáltatást és gyors supportot kapsz.
  • Ha több domain nevet is birtokolsz vagy szedsz össze az évek során, célszerű azokat fokozatosan, az éves szerződések lejártakor egy szolgáltatóhoz összerakni. Az át-regisztráció egészen egyszerű papírmunka.
  • További információ a domain és tárhelyszolgáltató választáshoz »