Honlap színösszeállítás

Segítség a weboldal optimális szín- és arculat összeállításához

A weboldal színvilága nagyban meghatározza az egész megjelenést. Alapvető szabály, hogy egymással harmonizáló színeket válassz. A honlap összképe legyen egységes és egyedi. Ha van kedvenc színed, nyugodtan használd, de ügyelj, hogy a színvilág egyezzen a weboldal témájával és az általános ízléssel.

Ne csak az adott objektum színére ügyelj, tekints globálisan a honlapra. Számold bele a dekorképek, a linkek, a különböző betűk és szövegdobozok színét. Ha egyszerre vizsgálod a honlap minden összetevőjét, egységes és szép eredményt kaphatsz.

Fontosabb támpontok a megfelelő honlap színvilághoz:

Logó színe:

Ha van céglogód vagy a honlapon elhelyezendő logód, célszerű annak a színvilágához igazítani az egész weboldal tartalmát. Lehet a honlap színét árnyalni, de lehet az ellentétes színvilággal kiemelni a logót. Lényeg, hogy harmonizáljon egymással az összes felület.

 Javaslat: Érdemes a logó domináns színét a linkek vagy a bekezdés főcímek betűszíneként továbbvezetni.

Kerülendő: Ne erőltesd céglogó színeit a háttérben. Zavaró lehet, és a logó elveszti a jelentőségét.

Dekorációs képek:

Fejléc grafika vagy slider esetén el kell döntened, hogy a honlap színéhez választasz képeket, vagy a meglévő képekhez igazítod a színvilágot. A dekorációs képek legyenek egymással egységesek, és színük harmonizáljon a többi webes objektum színével.

 Javaslat: Használj minden lapon különböző képet vagy ugyanannak a képnek effektezett verzióit.

Kerülendő: A rikító dekorációs képek elvehetik a fontos tartalomtól a figyelmet.

Különleges árnyalatok:

Ne válassz nehezen keverhető, speciális árnyalatot domináns színnek. A felhasználók és a honlapod látogatói különböző eszközöket és kijelzőket használnak. Nagyon sok hibás színprofilú monitor van a felhasználóknál. Ezért gyakran előfordul, hogy a gondosan kiválasztott háttérszín-árnyalat saját gépeden nagyon jól mutat, de látogatóid teljesen másképp látják.

 Javaslat: Válassz egyértelmű színeket, alapszíneket. Ezeknél pár százalékos eltérés nem okozza a teljes design felborulását.

Kerülendő: Nem szerencsés a bézs / homokszín körüli árnyalat használata. Ezek gyakran sárgának vagy barnának látszanak néhány kijelzőn, függően attól, hogy mely irányban van eltolva a színbeállítás.

Olvashatóság:

Nagyon fontos, hogy honlap szövegezése olvasható legyen. Furcsa, de még mindig található az Interneten számos olyan weboldal, ahol kék háttérre sárgával jelenítik meg a szöveget. Egy színösszeállítás lehet, hogy elsőre tetszetősnek tűnik, de ügyelj arra, hogy nagyobb szövegterjedelemnél se legyen a szemnek fárasztó az olvasás.

 Javaslat: Alapvetően az emberi szem a világos alapon sötét betűket látja legkényelmesebben.

Kerülendő: Kerüld a közeli árnyalatokat a háttér / betűszín beállításánál.

Állandó színek:

Bekezdések jelölésére, linkek színének, főcímek betűszínének meg kell egyeznie a weboldal összes lapján. Maradj egységes, ragaszkodj a kialakított színhez. Ez megkönnyíti a látogatóknak, hogy minden lapon megtalálják a fontos információt.

 Javaslat: A linkek színének olyan árnyalatot válassz, mely sötét és világos háttérben is jól látszik.

Kerülendő: Ne használj ugyanolyan színt linkekhez, mint amit főcímnek vagy szövegkiemelésnek használtál.

Weboldal szín HTML kód oldalunk » segítségével könnyebben kiválaszthatod a honlap vagy a grafika megfelelő színeit.