Weboldal optimalizálás, SEO alapok

Keresőoptimalizálás: mi a SEO?

A keresőoptimalizálás (search engine optimization, SEO) a weboldal keresőmotorokban elért eredményének javítását elősegítő módszerek összessége. E módszerek nagy része komoly technikai tudást igényel, melyre profi céget érdemes felkérned, de vannak lehetőségeid, melyeket magad is megtehetsz, hogy honlapod keresőbarát legyen. A SEO figyelembevételével, a keresőbarát weboldal létrehozásával az ingyenes keresési eredmények javíthatóak.

A honlapkészítés folyamatában három alapvető területen lehet, és kell is tenni a weboldal optimalizálásért.

Keresőoptimalizálás – külső hivatkozások:

Weboldalad keresőkben való szereplését legjobban az befolyásolja, hogy milyen oldalakról érkeznek látogatók hozzád, milyen honlapokról linkelnek téged. A Google kereső minden oldalt megjelöl egy bizonyos “erősségűnek”, függően attól, hogy az oldalt mennyien látogatják, mennyire releváns a tartalma, és még sok szempontból vizsgálva.

Nagyvonalakban úgy képzeld ezt el, hogy a te oldaladra érkező linkek egy egy szavazatnak felelnek meg, és függően attól, hogy a szavazatot leadó oldalak milyen erősségűnek számítanak, te is kapsz egy erősségi besorolást. Természetesen ez csak akkor érvényes, ha a saját honlapod megfelel a SEO általános követelményeinek.

Ezért fontos, hogy a lehető legtöbb oldaladra mutató link létezzen. Üzleti partnereiddel indítsatok linkcsere programot, vezess blogot, használd a közösségi hálózatok értékes linkjeit.

 Javaslat: A folyamatosan bővített külső hivatkozások növelik a hatékonyságot.

Kerülendő: Soha ne generáltass mesterséges link küldő rendszerekkel találatot. Csak kis ideig működik és a keresők később büntetnek érte.

Keresőoptimalizálás – weblap szöveges tartalom:

Ez a második terület, mely szinte a legfontosabb, és melyet könnyedén magad is el tudsz végezni. A keresők teljesen átfésülik a honlapod látható szöveges tartalmát, és a benne lévő szavak, kifejezések és mondatok szerint adják a találatot. A mondatok megfogamzásánál tehát nem csak az olvashatóságra kell ügyelned, hanem arra is, hogy azok a keresőrobotok számára is értékesek legyenek.

A keresőrobotok honlapod feltérképezése közben nem csak az adott szavakra figyelnek, hanem arra is, hogy az a szó vagy kifejezés mennyire illik össze a honlap tartalmával. Ha weboldalad technikailag is korrekt módon van elkészítve és a tartalom is megfelelő, a keresési eredményekben egyre feljebb fog kerülni az oldalad.

Fontos, hogy a tartalom folyamatosan bővüljön. Az internetes keresők újra és újra visszatérnek, ha azt tapasztalják, hogy új tartalom jelenik meg. Ha viszont azt tapasztalják, hogy statikusan ugyanazt találják mindig, egyre kevésbé lesz eredményes a feltérképezés és egyre lejjebb kerül a honlapod a találati listán.

 Javaslat: A honlap látogatói statisztikája alapján folyamatosan változtass a tartalmon.

Kerülendő: Ne használj csak keresőszavakból álló oldalt. A keresőrobotok hamar kiszúrják és büntetnek érte.

A honlap technikai alapja:

A weboldal technikai felépítése a keresőoptimalizálás szempontjából komoly odafigyelést igényel. Részben a használt szabványok alkalmazása terén, részben pedig a kódsorba utólagosan elhelyezett SEO alapok megléte miatt.

A honlapkészítő szakemberek számára vannak kötelező érvényű szabvány előírások, melyeket be kell tartaniuk. A keresőmotorok figyelik a honlap kódsorában lévő esetleges hibákat, és ha találnak benne, kisebb-nagyobb módon befolyásolja őket a találati eredményekben.

Nagyobb odafigyelést igényel a honlap kódsorába elhelyezendő, un. Meta tag -ek helyes alkalmazása és a különböző kód-információk elhelyezése.

A keresőoptimalizálás összefoglalva:

A keresőoptimalizálás, a SEO, tehát nem egy bonyolult dolog, de nagy odafigyelést igényel. Az Interneten fellelhető írások nagy része csupa általánosságot tartalmaz vagy régebbi szabályok ismeretében készült. Hiteles forrásként a Google saját súgójának információit tekinthetjük.

Az interneten sok illegális megoldást is találhatsz, melyek alkalmazását mi nem támogatjuk. A különböző illegális eszközökkel operáló weboldal nagyon hamar fennakad a kereső-rendszerek kifinomult szűrőrendszerén. A keresők pedig a honlap radikális hátrébbsorolásával vagy az adatbázisból való teljes törléssel büntetnek minden próbálkozást. Ezért a black hat SEO csak rövid ideig nyújt ideiglenes eredményt, ezért nincs értelme ilyen eszközökkel élni. A vezető kereső, a Google, rendszere is folyamatosan szűri az illegális megoldásokat, és adott esetben a keresési eredményekből való teljes kizárással is büntetett már komoly nagyvállalatokat is.

A SEO szakemberek speciális tudással rendelkeznek, gyakran komoly programozói tapasztalattal saját módszereket dolgoznak ki, melyek eredményesek, de azokat titokban tartják. Ha komoly eredményt szeretnél elérni, fordulj professzionális SEO céghez. Ne dőlj be az Interneten található önjelölt SEO “szakembereknek”. Gyakran az ingyenesen fellelhető eszközökért kérnek pénzt vagy nem is képesek nagy eredmény eléréséhez.

A SpaceboyDesign vállalja, hogy az általunk készített honlapok megfelelnek mindhárom vezető böngésző, (Google, Bing, Yahoo), keresőoptimalizálás szabályainak, valamint elvégezzük az alapvető SEO beállításokat és segítséget nyújtunk a keresőbarát honlap szövegezés elkészítésében.

Megbízható és korrekt partnered leszünk. Próbálj ki minket!

AZONNALI ÜZENETKÜLDÉS ÉS KAPCSOLAT